מחקרים 20.09.2015

תזונה ים תיכונית עשירה בשמן זית עשויה להגן מפני סרטן שד

ממחקר אקראי ומבוקר עולה כי דיאטה ים תיכונית עשירה בשמן זית מפחיתה את הסיכון לסרטן שד בקרב נשים בעלות סיכון קרדיווסקולרי גבוה

תפריט ים תיכוני (אילוסטרציה)

במחקרים שפורסמו בשנים האחרונות הקפדה על תזונה ים תיכונית נקשרה להפחתת סיכונים קרדיווסקולריים ואף הארכת תוחלת חיים. אחד המחקרים (PREDIMED) שנערך בספרד בדק כתוצאות המשנה את שאלת ההשפעה של דיאטה ים תיכונים על הארעות סרטן שד בנשים. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת JAMA Intern Med

גוף הידיעה

מחקר הPREDIMED הינו מחקר אקראי, מבוקר וחד סמיות בעל שלוש זרועות (1:1:1) אשר נערך במספר מרכזים רפואיים ראשוניים בספרד. בין 2003 ל 2009. 4282 נשים בגילאי 60-80 גוייסו למחקר, כל הנשים היו בעלות סיכון קרדיווסקולרי גבוה. הנשים הוקצו לשלוש קבוצות - קבוצת תזונה הים תיכונית עם העשרה בשמן זית, קבוצת תזונה ים תיכונית העשירה באגוזים וקבוצת ביקורת (המלצה להפחית בצריכת שומן בלבד). הארעות סרטן שד בקרב נשים בשלא לקו במחלה לפני כניסתן למחקר (4152 נשים) הייתה אחת מהתוצאות המשניות של המחקר.

נתונים סטטיסטיים

בתקופת מעקב בת 4.8 שנים החוקרים איתרו 35 מקרים מאובחנים של סרטן שד. שיעור ההארעות שנצפה בקרב משתתפות קבוצת הדיאטה הים תיכונית העשירה בשמן זית היה 1.1 מקרים ל1000 שנות מטופלת, בקרב קבוצת הדיאטה הים תיכונית העשירה באגוזים 1.8 מקרים, ובקרב קבוצת הביקורת 2.9 מקרים ל1000 שנות מטופלת. יחסי הסיכון בהשוואה לקבוצת ביקורת לאחר תקנון רב משתני היו 0.32 (95% רווח סמך 0.13 -0.79) לקבוצת הדיאטה הים תיכונים העשירה בשמן זית ו 0.59 (95% רווח סמך 0.26-1.35) לקבוצת הדיאטה הים תיכונית העשירה באגוזים. בניתוח שמתבסס על צריכה שנתית מצטברת כל 5% מהקלוריות המיוחסות לשמן זית משקפות יחס סיכון של 0.72 (95% רווח בר סמך 0.57-0.90).

סיכום

החוקרים מציינים כי מדובר במחקר אקראי ראשון העוסק בהשפעה תזונתית ארוכת טווח על סיכון לתחלואה בסרטן שד. תוצאות המחקר מצביעות על דיאטה ים תיכונים עשירה בשמן זית כאורח חיים העשוי לסייע במניעה ראשונית של סרטן שד, עם זאת יש לציין כי מדובר בקבוצת נשים בעלות סיכון קרדיווסקולרי גבוה. נדרשים מחקרי המשך במדגמים הטרוגניים יותר אך כבר כעת ניתן להמליץ על תזונה ים תיכונית לנשים, במיוחד בקבוצות הסיכון.

ערך: ד"ר צבי שליטנר

מקור
Toledo E, Salas-Salvadó J, Donat-Vargas C, et al. Mediterranean Diet and Invasive Breast Cancer Risk Among Women at High Cardiovascular Risk in the PREDIMED Trial: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. Published online September 14, 2015. doi:10.1001/jamainternmed.2015.4838.

נושאים קשורים:  סרטן שד,  דיאטה ים תיכונית,  שמן זית,  אגוזים,  סיכון קרדיווסקולרי
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות